Akademsko-poslovni forum u Banjoj Luci

U univerzitetskom kampusu u Banjoj Luci, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta 04.11.2014. održan je akademsko-poslovni forum pod nazivom “Studenti – izazovi školovanja i zapošljavanja”. Ovaj skup je okupio preko 40 predstavnika preduzeća, zadruga i poljoprivrednih gazdinstava kao i profesore, studente i alumniste Poljoprivrednog fakulteta kako bi zajednički razmotrili izazove u usklađivanju kompetencija svršenih studenata sa potrebama privrede.

Na početku skupa Miljan Cvetković sa Poljoprivredenog fakulteta iz Banje Luke naglasio je da je cilj skupa da inicira stalni dijalog između fakulteta i privrede, kako bi oni koji školuju stručni kadar bili upoznati sa potrebama privrede. Na forumu je istaknuta potreba da strudenti više budu uključeni u radne procese i praksu i da fakultet završavaju spremniji da se odmah bez puno dodatne obuke uključe u privredu. Rukovodilac prakse na Poljoprivrednom fakultetu prof. Miodrag Hrnić, govorio je o ograničenjima sadašnje organizacije prakse kao i o problemu neusklađenosti kalendara prakse i potrebe da studenti na praksi isprate celokupan višemesečni ciklus razvoja kulture u poljoprivredi.

Marko Stojanović iz Zapadnobalkanskog instituta iz Beograda istakao je značaj preduzetničkog obrazovanja za razvoj preduzetničkog duha kod studenata.

Svi učesnici foruma a naročito predstavnici privrede, pozdravili su održavanje ovakvog skupa i istakli koliko je njima značajno da imaju priliku da kolegama koji školuju stručni kadar ukažu na veštine koje svršeni student treba da poseduje da bi bio koristan privredi.

Zaključke sa banjalučkog akademsko-poslovnog foruma možete videti na www.agrivoc.org. Forum je organizovan u okviru AGRIVOC projekta koji sprovodi konzorcijum 15 institucija a finansira ga Evropska komisija kroz program TEMPUS.

Photo: WEBIN