OTVORENI AGRODAN u Bijeljini

Skup ,,Otvoreni agrodan,, okupio je danas u Bijeljini sve aktere iz agroprehrambene oblasti u Republici Srpskoj s namjerom intenziviranja poljoprivredne proizvodnje kroz saradnju proizvođača i institucija javne uprave, naučno-istaživačkih centara i akademske zajednice.

Organizator prvog ovakvog savjetovanja je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a prodekan za naučno-istraživačku djelatnost na Fakultetu Grujica Vico izrazio je nadu da će saradnja unutar agrokompleksa biti intenzivirana i da će „Otvoreni agrodan“ prerasti u tradiciju.

Na savjetovanju je održano 11 predavanja o aktuelnim temama u oblasti poljoprivrede, a skupu je prisustvovalo više od 200 poljoprivrednika i predstavnika njihovih udruženja.

Šef Odsjeka za poljoprivredu u Bijeljini Predrag Jović pohvalio je višegodišnju saradnju proizvođača i stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta u Bijeljini.

On je istakao da zbližavanje prakse i nauke obezbjeđuje neophodno intenziviranje agroproizvodnje koja je osnovni resurs Semberije, gdje se godišnje obrađuje 99 odsto obradivog zemljišta.

Predstavnici svjetskih proizvođača sjemena i zaštitnih sredstava u poljoprivredi koji su već decenijama prisutni u Republici Srpskoj ocijenili su na savjetovanju da su poljoprivednici Semberije, Posavine i Lijevče polja, u slivu rijeke Save, vrlo napredni proizvođači koji prate nove tehnologije, dižu prinose i bore se da konkurišu poljoprivrednicima u svijetu.

U obraćanju na skupu „Otvoreni agrodan“, oni su istakli da ulaganja u moderne tehnolije nisu skupa, jer se dugoročno višestruko isplate kroz podizanje prinosa i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednik Savo Bakajlić, koji je predsjednik Udruženja poljoprivredika sela Semberije, rekao je da proizvođači hrane već koriste stručna znanja, jer na taj način smanjuju rashode sjetve, naglasivši da je stručna savjetovanja neophodno organizovati uz svaku proljećnu i jesenju sjetvu u Republici Srpskoj.
ues agrodan